Július 21. Dániel névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

CÉGTÖRTÉNET

1987

Előzmények

Magyarországon a fajtaváltást az észak-amerikai tenyésztésű holstein-fríz fajtára alapozták. Az USA-ból és Kanadából behozott tenyészállatok és szaporítóanyag jelentette az első lépést a keresztezési program indulásakor.
1987-ben vetődött fel a gondolat, hogy a kanadai szaporítóanyag magyarországi forgalmazására vegyes vállalatot szervezzenek. A kanadai mesterséges termékenyítő állomások által termelt szaporítóanyagot az általuk létrehozott cég, a Semex Canada exportálta a világ tejelő szarvasmarhát tenyésztő országaiba.

1989

A génbank alapítása

A Semex a Mezőhegyesi Mezőgazdasági Kombinátban talált olyan partnerre, ahol a tenyésztői múlt, az együttműködési szándék, a tapasztalat és a biztos háttér megvolt ahhoz, hogy közös befektetéssel és tevékenységgel megteremtsék egy új mesterséges termékenyítő állomás (MTÁ) működésének feltételeit.
Az akkori, a korábbinál oldottabb gazdasági és politikai légkörben közel két évig tartó szervező és engedélyeztető eljárás után, 1989. december 28-án aláírták az alapító okiratot, így létrejött Mezőhegyesen a Génbank Kft., mint mesterséges termékenyítő állomás.

1990

Termelés megkezdése

A kanadai fél értékes, minősített bikákat, laboratóriumi felszerelést hozott a vállalkozásba. A magyar fél területet, épületeket, közműveket, istállót adott át az új vállalkozásnak és biztosította a működés személyi és tárgyi feltételeit.
A Génbank Kft. 1990-ben kezdte meg a spermatermelést a behozott kanadai bikákkal.

1995

Ivadékvizsgálati program

A Génbank 1995-ben indította el az első nyolc bikáját. Az első indított széria valamennyi bikája Kanadából vásárolt egyed volt. Az ezt követő években már hazai törzstenyészetekben előállított bikákat is indítottunk.1995-ben, kihasználva a HFTE által kezdeményezett, az FM által támogatott embrióvásárlási programot, az akkori Peroktáv Mgtsz-el közösen pályázatot nyújtottunk be. A megnyert pályázati támogatással beérkezett embriókat a Peroktáv állományába ültették be, és 1997 elején kezdtek születni az utódok. A bikaborjakat féléves korukban a Génbank telepére vittük, majd az 1998. évi hazai ITV programban indítottuk el őket. A Peroktáv Mgtsz (ma Körös 2000 Kft.)-hez hasonló embrióvásárlási és beültetési programokat indítottunk az Alcsi Mg. Rt., a Mezőhegyesi Áll. Ménesbirtok Rt., a Hód-Mezőgazda Mg. Rt-vel is.

1997

Nemzetközi elismertség, bővítés

Az ivadékvizsgálat indításával és rendszerbe állításával a megnövelt bikaállomány részére új istállókat, takarmánytárolókat építtettünk 1996-97-ben. A spermatermelést szolgáló spermavételi-, és feldolgozási, laboratóriumi környezetet úgy alakítottuk ki, hogy az az Európai Unió által előírt követelményeknek megfeleljen. Kérésünkre az EU állategészségügyi szervezete elfogadta és H 04 regisztrációs számon bejegyezte a Génbank Kft. Mesterséges Termékenyítő Állomást 1996. december 8-án. A NAAB (National Association of Animal Breeders) 1997. augusztus 8-án 194 kódszámon regisztrálta állomásunkat. 

2005

Tulajdonosváltás

2005. január elsejétől a Ménesbirtok Rt. a tulajdonrészét eladásra kínálta fel. A Semex Alliance mint társtulajdonos élt elővásárlási jogával, ezzel a Génbank 100%-os tulajdonosává vált. Ettől kezdve Génbank-Semex Magyarország Kft. néven működött tovább a vállalkozás.

2005

Magyartarka forgalmazás

Jelentős kínálatbővítésre adott lehetőséget a szerződéskötés a Magyartarka Tenyésztők Egyesületével. A kiváló magyartarka tenyészbikák a nemzetközi szabványoknak megfelelő termelési követelményeknek megfelelően állomásunkon folytatták a termelést. Ezzel együtt cégünk a magyartarka fajta kizárólagos forgalmazójává vált hazánkban.

2011

Bővítés

Az általunk termelt szaporítóanyag anyavállalatunk révén a világ 80 országába juthat el.2011-ben átadtuk Európa legkorszerűbb bikaistállóját: 44 tenyészállatnak tudunk kényelmes, napfényes, nyáron klimatizált férőhelyet biztosítani a legjobb fertilitású sperma termelésének elérése érdekében. Ezáltal 114 férőhelyre bővítettük kapacitásunkat.

2011

Numero Uno

Cégünk működésünk megkoronázása volt 2011 tavaszán, amikor Amighetti Numero Uno, a világ egyik legmagasabb GTPI értékkel bíró bikája telepünkre került. E világklasszis magyarországi jelenléte, termelése nemcsak a mi büszkeségünk: az egész magyar tenyésztő társadalom sikere. Numero Uno azóta beváltotta a hozzáfűzött reményeket és a világ egyik legkiemelkedőbb és legismertebb tenyészbikájává vált.

2013

Modernizálás és bővítés

2013 májusában elkezdük bővítésünk második fázisát. Két új egyedi boxos istállót, labor- és ugratóépületet emeltünk illetve elkészítettük a teljes infrastruktúrát: utakat, trágyatárolót, a csurgalék-elvezetést illetve a kerítést a biztonsági berendezésekkel. A két fázisra több, mint hárommillió dollárt költöttünk annak érdekében, hogy közel 200 férőhelyre bővüljön telepünk. Évi termelési kapacitásunk a modernizálásnak és bővítésnek köszönhetően 1,5 millió adagra tehető.

2013

Export divízió

Kialakítottuk export részlegünket is: évente félmillió adagot meghaladó szaporítóanyag-exportot bonyolítunk a világ minden tájára.

2016

IVF embriók

2016-ban újabb tudományos csúcstechnológiai terméket kezdtünk el a hazai partnereinkkel hasznosítani: az IVF embriók beültetésével a jövő tenyészbika és tenyészüsző generációinak magvait „vetettük el” közösen.

2017

Együtt a jövőbe

Az élet folyamatos fejlődés – építkezés a múlt eredményeire és alkalmazkodás a jövő érdekében. Számunkra a fejlődés irányát kizárólag Partnereinek igényei határozzák meg. Tenyésztésfilozófiánk, a Genetics For Life erre a vezérelvre épül. Magában foglalja az általunk kínált genetikai megoldásokat, elkötelezettségünket a kutatás és fejlesztés iránt, képzési programjainkat, és ami a legfontosabb: hosszú hasznos élettartamú, nyereséges tenyészetek létrehozását élethosszig tartó partneri kapcsolatok révén. A Genetics For Life ugyanakkor túlmutat saját életünkön. Arról szól, hogy mit hagyunk a holnap számára, hogyan tápláljuk az eljövendő generációkat. Kidolgozása során pedig arra építettünk, amit Öntől láttunk, hallottunk és tanultunk. Ez Önről szól - engedje meg, hogy csatlakozzunk Önhöz és együtt haladjunk a jövő felé!