December 5. Vilma névnapja van
5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

A genetikai korrelációk ismerete elengedhetetlen a szakmánkban. Néhány példa: köztudott, hogy a tejmennyiség szoros összefüggést mutat a tejfehérje mennyiséggel. És köztudott, hogy a zsírtermelés negatív korrelációt mutat a DPR-rel (lányok újravemhesülési aránya). De: a korrelációk nem fix számok, a tenyésztési irányok módosulásával idővel változnak. Nate Zwald, aki a wisconsini Bomaz Farms-on született, nevelkedett és aktív, jól ismert név a holstein tenyésztésben (dolgozott az ABS és Alta-nál), a közelmúltban ismét megvizsgálta ezeket a számokat, és néhány figyelemre méltó változást fedezett fel.
A kérdések kíváncsisághoz vezetnek, és amikor az izgalomhoz vezet – akkor tanulunk! Egy ideje egy volt kollégám azt mondta: „Van egy kérdésem a tulajdonságok közötti összefüggésekről, és kíváncsi vagyok, hogy tudja-e rá a választ”? Mivel a kérdés a genetikáról és a tenyésztésről szólt, könnyen felkeltette az érdeklődésemet!
Épp egy megbeszélésről jöttem, ahol sok szó esett arról, hogy milyen gyorsan változtak át a tehenek tejtermelő gépezetekből beltartalom előállító gépekké! Manapság nem nehéz olyan Holstein-állományokat találni, amelyek átlagosan 4,5% tejzsír és 3,5% fehérje tartalom mellett termelnek, sőt némelyik eléri a 45 kg napi tejmennyiséget is. 20 évvel ezelőtt hasonlóan magas tejhozamú állományok voltak, de ezeknek a magas tejhozamú állományoknak a többsége küzdött a 3,8% zsír és a 3,2% fehérjetartalom megőrzéséért, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi víz mellett további egy font zsír+fehérje mennyiséget adunk el ugyanattól a tehéntől. Az összetevők szintje, amit sokan ma elérnek, még jobb, mint amit a termelők 20 évvel ezelőtt kértek, amikor azt mondták, hogy „fekete-fehér Jersey teheneket akarnak fejni”. Eközben a Jersey tehenek is továbbra is lenyűgöző fejlődést mutatnak, nyilvánvaló következtetéssel, hogy a „genetikai szelekció működik” – különösen, ha az nagyszerű gazdálkodással és takarmányozással párosul. Hogyan értünk el ilyen elképesztő fejlődést?
Elképesztő növekedés
Két, a szakmát valóban átalakító technológia előnyeit ismertük fel: a genomika és a szexált sperma használata. A genomika genetikai előrehaladásra gyakorolt előnye nyilvánvaló, de az ivarspecifikus sperma hasonlóan nagy (és azonnali) genetikai előrehaladást biztosíthat egy adott állomány számára, ha helyesen alkalmazzák, hiszen általa az állomány genetikailag gyengébb fele nem adhat tenyészutánpótlásként szolgáló borjút az állománynak! Gondoljunk bele másképp: ha egy termelő csak az állomány felső 50%-át számolná a termelési átlagában, a dolgok sokkal jobban néznének ki! Pontosan ez történik a szexált spermát használó állományokkal – és csak egyetlen generáció kell a hatás eléréséhez. E két technológia kombinációja lehetővé tette a szakma számára, hogy elképesztő termelékenységi növekedést érjen el – különösen a beltartalmi mutatók tekintetében!
Genetikai összefüggések
Visszatérve a kérdésre, ami felkeltette az érdeklődésemet: a genetikai összefüggésekre. Azon tűnődtem, hogyan változtak a dolgok, és vajon a tulajdonságok továbbra is ugyanúgy kapcsolódnak-e egymáshoz, mint a múltban, tekintve a tejet termelő állatok genetikájában bekövetkezett drámai változásokat. A válasz: a legtöbb tulajdonságkapcsolat következetes, de van néhány nagyon figyelemre méltó kivétel! Ezeket a korrelációkat a 30 000 legjobb bika adataiból számítottuk ki, leellenőriztük a 30 000 legjobb nőivarú egyed értékeivel, és kétszeresen ellenőriztük két teljes állományon, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az eredmények nem torzítottak. Minden adathalmazban az egyes tulajdonságok kapcsolata 0,1-en belül volt a többi adathalmazhoz képest, így biztosak lehetünk az értékek helyességében.

Forrás: Nate Zwald, Han Hopman: Genetic correlations – some notable changes in recent years, Holstein International, 2025/07