Április 20. Konrád, Tivadar névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

A tranzíciós istálló kialakítása – mire figyeljünk?

A cikk szerzői egy állatorvos, aki a Fair Oaks Farm és a Central Sands farmok istállóinak megtervezésében segített, illetve a Wisconsin-Madison University biomérnök professzora. A kísérletek és kutatási tapasztalatok egy fontos tervezési alapelv fontosságára hívják fel a figyelmet, mely szerint az elégségesnél nagyobb pihenőteret és takarmányhoz való hozzájutási lehetőséget kell biztosítani a tranzíciós időszakban lévő teheneknek. Az extra etetőasztalhossz, pihenőtér és extra közlekedő folyosó méretek mind hozzájárulnak a tehén komfort optimális kialakításához, és az ellést követő csökkenő szárazanyag felvétel minimalizálásához.
A másik oldalról nézve, a csökkent etetőasztalhossz és pihenőtér anyagcsereforgalmi zavart, sérülést és stresszt is okozhat, mely megakadályozza, hogy a tehén a megfelelő időben és a lehető legegészségesebb állapotban kezdje meg a termelést az állományban. A lehető legjobb egészségi állapot elérése érdekében segítséget nyújthat az alábbi 9 alapvető tervezési pont szem előtt tartása:


  1. Pihenőboksz méretezés: a bokszok méretezése függ a fajtától és a tehén méretétől. Általánosságban elmondható, hogy a boksz méretek legyenek nagyobbak, mert a vemhesség végén járó tehén nagyobb a vehem mérete miatt is és kevésbé mozgékony. A pihenőboksz könnyen megközelíthető legyen a közlekedőtérről. A mély homok almozás megfelelő lehet a tranzíciós időszakban, hiszen tiszta fekvőfelületet biztosít és megfelelő a lábaknak a felkelés és lefekvés alkalmával is.
  2. Csoportos tartás pihenőtere: A tehenenkénti pihenőtér mérete legalább 9,29m2 (100 sq. ft.) de optimálisan 11,15 és 13,94 m2 legyen. Ez a méret nem tartalmazza a közlekedőtér méretét. A megfelelő pihenőtérnek köszönhetően gyakori és intenzív istállótakarítás nélkül is tiszták maradnak a tehenek.
  3. Egyedi bokszos pihenőtér: Egyedi bokszos ellető istállóban tehenenként 13,94 m2 pihenőhely szükséges. A boksz talaja lehet beton, agyag vagy homok. A beton felületet könnyebb tisztítani, de a lábvégeknek nem a legmegfelelőbb. Az agyag, vagy homok talajú bokszokat könnyen tisztíthatjuk kisméretű rakodógépekkel. Az alomanyag legalább 15 centiméter hosszú szalma legyen. Az alomanyagot és a felgyülemlett trágyát minden ellést követően távolítsuk el.
  4. Etetőasztalhossz: Az istálló szerkezetnek nem kellene akadályoznia a tehén takarmányfelvételét. Az elfogadott etetőasztalhossz a tranzíciós időszakban lévő teheneknél 76 cm, mely a nyakfogók esetében is 76 cm. 80-85%-os állománysűrűség esetén ez lehet 61 cm is. A nyakfogók csak az állat rögzítését szolgálják, és ne korlátozzák a takarmányfelvételt. A pihenő bokszos zárt istállószerkezetnél a gyengébb, félénkebb tehenek jászolhossza csökken, míg a domináns egyedek nagyobb jászolhosszt használnak, mint amennyire szükségük van. A tehenek próbálnak átlósan állni és kevésbé merőlegesen, mely ugyancsak megnöveli a szükséges etetőhosszt.
  5. Közlekedő tér: A közlekedő folyosók méretezése ne akadályozza a teheneket a pihenőtér elérésében. Két pihenőboksz sor között legalább 3 méter távolság legyen, de az ajánlott méret 3,65 méter. A pihenőboksz sor és a jászol között legalább 4,26 méter legyen. A keresztfolyosók szélessége minimum 3,65 méter legyen plusz az itatótér kialakítása. A keresztfolyosók 36-48 méterenként legyenek elhelyezve a könnyű közlekedés érdekében. A sűrűbben elhelyezett keresztfolyosók lehetővé teszik, hogy könnyebben eljussanak a tehenek az etetőtérhez és nagyobb vízfelületet is jelent.
  6. Itató elhelyezés és vízfelület: Az egy tehénre eső fajlagos itatóhossz legalább 7,6 cm legyen. Legalább két helyen legyenek itatók az istállóban a keresztfolyosókon elhelyezve. Nyáron az istállón kívül is helyezhetünk el itatókat a felhajtó út falain. Az egyedi bokszos elhelyezésnél az etetőtér és a pihenőtér közé helyezzük el az itatót. Az itató csak az etetőtér felöl legyen megközelíthető ezzel is elkerülve a pihenőtér szennyeződését.
  7. Kötetlen istálló elrendezés: Az ellés előtt álló teheneket elhelyezhetjük kötetlen tartású, pihenő bokszos istállókban az ellés időpontjáig. A kétsoros pihenő boksz elrendezés megfelelő pihenőtér méretet biztosít anélkül, hogy helyet pazarolnánk. Az ellés előtt álló tehenek csoportjában a fej-far elhelyezés a legelőnyösebb, hiszen így a sorok között sétálva könnyen megfigyelhetők az állatok hátulról. A friss tehenek csoportjában a fej-fej elhelyezés költséghatékonyabb, a tehenek 50%-a minimális mozgás mellet tud lefeküdni a bokszba. A far-far elrendezés révén ha szükséges állva tudjuk tartani valamennyi tehenet a bokszban. A belső közlekedő folyosó nem közvetlenül a fal mellett helyezkedik el, a tehenek 100%-a ezt használja közlekedésre így télen kevésbé fagy rá a trágya. A keresztfolyosók lehetőség szerint legyenek szélesebbek és nem árt fontolóra venni két itatóhely létrehozását a könnyebb takarmány és vízfelvétel szempontjából.
  8. A három soros pihenőboksz elrendezés esetében csökken a tehenenkénti etetőasztal hossza. A három soros elrendezés a szárazonállási időszak elején álló tehenek, illetve idősebb üszőcsoportok esetében alkalmazható, amikor az etetőasztal hossza elégséges. Azonban ha ezeket az istállókat ellés előtt álló, vagy frissen ellett tehenek esetében használjuk, akkor az állománysűrűségre figyelnünk kell és általában a pihenőbokszok számánál kevesebb tehenet helyezzünk egy csoportba.
  9. Csoportos tartású istálló elrendezése: ezen istállók geometriájának kialakításakor a kötetlen pihenő bokszos istállók jellemzőit vegyük figyelembe egy esetleges jövőbeli átalakítást is figyelembevéve. A kialakításnál fontos szempont a könnyű almozhatóság és trágyaeltávolítás lehetősége.
  10. Egyedi bokszos elhelyezés kialakítása: Úgy alakítsuk ki az egyedi bokszot, hogy a szomszédos ellés előtti csoportból könnyedén, egy ember át tudja hajtani a tehenet. A bokszba könnyen be tudjunk almolni és az ellések után könnyen ki tudjuk takarítani azt a rakodógéppel. A bokszban el kell helyeznünk egy itatót, nyakfogót és az odatereléshez alkalmas kaput, mely az állatorvosi kezeléseknél, illetve a fejésnél is szükséges lehet. A vákumcsövet a boksz felett helyezzük el. Általánosságban elmondható, hogy a tehenek 12 óránál kevesebb időt töltenek az ellető bokszban.
Forrás:
Gordon A. Jones, David Kammel (2015): Nine considerations for transition cow housing, Hoards Dairyman [on-line].
Elérhetőség/hozzáférés: http://hoards.com/article-15737-Nine-considerations-for-transition-cow-housing.html