Április 18. Andrea névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu


A genomika térhódításával a mesterséges állomások különböző programok használatával próbálják a technológia nyújtotta előnyt maximálisan kihasználni. A legtöbb nagy mesterséges állomás magas genetikai értékű nőivarú állományt vásárolt a saját bikaparkjának előállításához. Egy ilyen program a kanadai központú Semex által életre hívott Progenesis program is.

A genomika előtti korszakhoz viszonyítva a genetikai előrehaladás mértéke a legtöbb tulajdonság esetében már most megduplázódott. A genomika eszközt szolgáltat ahhoz, hogy megbízhatóbb információt szerezzünk egy állat genetikai értékéről még fiatal életszakaszában, és ez az a rész mely által rövidül a generációs intervallum, ami az előrehaladáshoz vezet. Ma a 8-14 hónapos üszők és 10-12 hónapos bikák a mesterséges állomásra bekerülő következő fiatal bika populáció leendő szülei.  A genomvizsgálat előtti időszakban a bika-előállító apák életkora 5 év, a bikanevelő tehenek pedig legalább első laktációjuk derekán tartottak. A modern bikaelőállítás gépezete mára egy nagyon specializálódott tevékenységgé vált, ami nagy mennyiségű embriót (amely legtöbb esetben IVF), a részletekre való kitüntetett odafigyelést és tekintélyes mennyiségű anyagi kötelezettséget foglal magában. Ennek eredményeként sokkal kevesebb tenyésztő állít elő bikákat a mesterségesek számára, akik saját programjaik révén állítják elő bikáikat.

Fitnesz tulajdonságok

„A Progenesis program keretein belül 50-60 aktív donor egyedet tartunk fenn, leginkább a saját Boviteq létesítményünkben IVF embriók előállítása céljából a quebec-i St. Hyacinthe-ben” – magyarázza Brad Sayles a Semex alelnöke. Hogyan választják ki a donorokat? „A TPI értékeket nézzük meg, de figyeljük a nagyobb országok nemzeti listáin elfoglalt helyezéseiket is. Próbálunk 5-10 évvel előre látni, hogy milyen tulajdonságot kíván látni a termelő a jövőben: Termelést, tőgytulajdonságokat, funkcionális lábakat, a termelést és hasznos élettartamot növelő különböző tulajdonságokat. A genomika révén a funkcionális tulajdonságok sokkal nagyobb megbízhatósági értékkel bírnak, mely egyfajta bizalmat adott a tenyésztőknek e tulajdonságok indexekben történő szerepeltetéséhez. Ez egy elmozdulás volt az egészségesebb állatok tenyésztése felé, tehát próbáljuk azonosítani az egészséges, funkcionális tehéntípust. Az idő előrehaladtával lehet, hogy újra kell gondolni a jövedelmező tehén jövőbeni képét.”

Változatosság

A Progenesis program célja, hogy a Semex bikaparkjának 35-45%-a ebből a programból kerüljön be a Semex állomásaira. „A bikák fennmaradó része a tenyésztői együttműködésekből származnak, melyeket a legjobb tenyésztő partnereinkkel alakítottunk ki” – magyarázza Brad Sayles. „E tenyésztők hozzáférhetőséget kapnak a korai termelésű spermákhoz (ERS), mellyel néhány hónap előnyt kapnak a versenytársakkal szemben, a szaporítóanyag piacon való megjelenése előtt. Cserébe elővásárlási jogunk van a párosításból született bikaborjakra.” Az igazán elit bikák mielőbbi termeltetése állandó kihívást jelent. Előfordul, hogy az első termelésből származó szaporítóanyag jó minőségű, de olyan is van, hogy csak IVF embriók előállítására alkalmas. „Igyekszünk hasonló időben elérhetővé tenni a partnereink számára, mint azt tesszük a Progenesis programban. A partnereink jelentős befektetéssel működnek és ahhoz, hogy egy hosszútávon működő, egészséges programot tartsunk fenn a Semexnél, egy nagyon sikeres partneri együttműködésre van szükség” – tette hozzá Brad.  Lehetséges lenne, hogy nagyobb arányban állítsanak elő bikákat a Progenesis programból? „Rövid távon elképzelhető lenne, hogy minden bikánk a programból származzon, de hosszútávon fenn kell tartani a genetikai diverzitást és hozzá kell férni a fajta legkiválóbb egyedeihez. A teljes program sikerességét illetően ezek a tenyésztői megállapodások kitüntetett fontossággal bírnak.”


Új genetikai vonalak

A Progenesis szerződést kötött Andrew Bennett-tel a Semex központjától nem messze, a Nyugat-Ontario-ban található Mildmay-ben működő Character Genetics vezetőjével, mely szerint valamennyi recipiens ezen a farmon ellik meg és a megszületett borjak 120 napos korukig ezen a telepen maradnak.  A borjak korai növekedése kiemelt fontosságú mind a bikák, mind az üszők reprodukciós fejlődését illetően. „Miután döntöttünk a borjak sorsáról, a nem donor egyedek a két farm valamelyikére kerülnek, ahol felneveljük őket és értékesítjük a tenyésztőknek. Bár nem donor kategóriájú egyedek, de nagy genetikai értékkel rendelkeznek. Mostanáig megfelelő kereslet volt ezekre az egyedekre. Állományuk jövedelmezőségének növelése érdekében alkalmanként 15-20 állatot is vásárolnak egyes tenyésztők” – tette hozzá Brad. Természetesen a legkiválóbb üszők donorként kerülnek vissza a programba. „A tenyésztőktől vásárolt üszők esetében az új vonalakat keressük, melyek még nem szerepelnek a programban. Mindig azon tehéncsaládokat keressük, melyek diverzitást adnak a programhoz” – mondta Brad.

Izgalmas kilátások

A Progenesis program napi munkáinak terhét Greg Dietrich viseli, míg a párosításokkal kapcsolatos kérdésekben Horacio Larrea Argentína kereskedelmi igazgatója kap nagy feladatot. „A Semexnél a bikák megvásárlásával foglalkozó csapatot próbáljuk a lehető legjobban bevonni az eladásba és megmutatni nekik, hogy mi történik az üzlet értékesítési oldalán.  Ez segít abban, hogy tudjuk mit akarnak a tenyésztők és szembesüljünk az eltérő igényekkel. Úgy gondolom, hogy ez pozitív hatással volt a használt vonalakra” A továbbiakban kitért arra, hogy figyelemmel kísérik az eltérő piacok ranglistáit.  „Úgy gondolom, hogy a különböző nemzetek tenyésztői meg fognak lepődni, hogy a következő 12 hónapban milyen fiatal bikák szerepelnek az ajánlatunkban, mely bikák a Progenesis programból, illetve a partnerek tenyészeteiből származnak. Vegyük például az Egyesült Királyságot, ahol 100-nál több bikánk van 700 PLI érték felett, vagy nézzük Olaszországot, ahol 119 bikánk szerepel 4200 PFT feletti indexszel. Ha a TPI listát nézzük, akkor elmondható, hogy 264 bikánk szerepel 2800 TPI feletti értékkel. És természetesen dolgozunk az LPI indexszel is. Ha megnézzük a 9 hónap alatti üszők kanadai listáját, akkor láthatjuk, hogy a TOP-30-ban szereplő egyedek 50%-a Progenesis prefixet visel, tehát a genetikai előrehaladás tisztán látható.”


Embriók

A Progenesis program életre hívásával egyidőben egy termelőknek szóló embrió programot is kidolgozott a kanadai mesterséges állomás, mely kereteiben a termelők csökkentett áron férhetnek hozzá az embriókhoz. „Ha az embrióból bika születik, elővásárlási jogunk van rá, ha üsző születik, akkor elsőként juthatunk bikához az üsző párosításából. A top genetika biztosítása kiváló mód a partneri kapcsolatok fejlesztésére. Ez nem csak Észak-Amerikában működik, hiszen van egy állomásunk Magyarországon is. Több európai tenyésztővel is együttműködünk és számukra is elérhetővé tesszük a fiatal bikák korai termelésű szaporítóanyagát (ERS).” Ez a megközelítés nagyon sikeresnek bizonyult a külső partneri kapcsolatépítésben. „A piaci viszonyok és a tenyésztői igények országról-országra változnak, sőt területenként is eltérőek.  Nem próbálunk meg olyan tehenet tenyészteni, melyre azt mondjuk, hogy minden körülményhez alkalmazkodik. A mi stratégiánk az, hogy egy elég nagy és változatos program fenntartásával alkalmazkodjunk az eltérő tenyésztői igényekhez. Ha van ott egy progresszív termelő, aki értékeli a genetikát és figyeli az eredményeket, akkor ő az, akit felkeres az eladási csapat tagja, éljen bárhol is.

Forrás:
Doug Savage: Progenesis: Prominent Name in the Genomic Era, Holstein International, 2018. március