Április 23. Béla névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu

Kérdések és válaszok az Immunity Plusról

Aki válaszol: Paul Krueger, a Semex értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója, USA

KÉRDÉS: Magyarázza el, kérem, az Immunity+ jelentését azoknak, akik előtt ez ismeretlen. Önök nemrég 30%-os öröklődésről számoltak be. Hogyan emelkedett ez fel 25%-ról?

PAUL KRUEGER: Az Immunity+ Dr. Bonnie Mallard és munkatársai által a Guelph-i Egyetemen kifejlesztett, határozottabb immunválaszt adó (high immune response, HIR) technológiára alapuló innováció, ami segíti egy állatállomány egészségének és immunitásának javítását. A HIR-ként osztályozott bikáknál 19-30%-kal alacsonyabb a betegségek előfordulási gyakorisága, de ugyancsak jobban reagálnak a kereskedelmi forgalomban elérhető védőoltásokra és magasabb minőségű kolosztrumot termelnek.
Eredetileg az antitestmediált immunválaszra (antibody-mediated immune response, AMIR) vonatkozó becsült öröklődést 29%-osnak, a sejtmediált immunválaszra (cell-mediated immune response, CMIR) vonatkozót 19%-osnak, illetve az általános öröklődésre vonatkozót 25%-osnak találtuk. Azonban az utóbbi 18 hónapban közölt genomösszefüggésekkel foglalkozó két vizsgálat az AMIR vonatkozásában 46%-ot, illetve 44%-ot mutatott ki, és mindkettő 22%-ot mutatott ki a CMIR vonatkozásában. Az eredeti vizsgálatnak az új adatokkal történő kombinálásával az általános immunválasz vonatkozásában 30%-os öröklődéssel számolhatunk. Több állat tesztelésével, azt látjuk, amire számítottunk.

KÉRDÉS: Amikor az Önök HIR bikákról szóló listája először megjelent, akkor a TOP Semex bikák közül egyet sem azonosítottak Immunity+ bikaként. Miért nem volt legalább néhány ezek közül HIR?

KRUEGER: Amikor a kezdeti tesztelést végeztük, akkor nem teszteltük az elsőrangú bikákat, mivel széles spektrumú mintavételre és bizonyításra törekedtünk. Emiatt egyes korosabb Immunity+ bikáink alacsonyabb rangú bikák voltak, mint a mai felhozatalunk. Manapság egy Semex állomásán lévő valamennyi holstein és jersey bikától mintát veszünk és teszteljük az Immunity+ vonatkozásában. A szelekciós határt el nem érő bikákat selejtezzük.

KÉRDÉS: Módjukban áll genetikailag azonosítani a HIR bikákat?

KRUEGER: A Guelph-i Egyetem révén valószínűleg kevesebb mint 12 hónapnyira vagyunk a genomikus azonosítástól. Azon a ponton a bikák farmon történő szelekciójában még jobb munkát fogunk végezni még az előtt, hogy bekerülnének az állomásra. Azonosítottuk, a gének pontos helyeit és most ezt validáljuk.
Amikor manapság hasonló bikákat szelektálunk, akkor tipikusan azokat válogatjuk ki, amelyek magasabb gTPI indexszel rendelkeznek. Azonban, amikor meglesz a genomikus tesztünk, akkor tegyük fel, hogy két bika között három pont a különbség, azonban az egyik HIR, a másik nem HIR bika. Gondolkodás nélkül a HIR/Immunity+ bikát választjuk.

KÉRDÉS: Lehet azt előre látni, hogy a szabadalom mikor lesz licencelve más tenyészállatokra?

KRUEGER: Folyamatosan kutatjuk a lehetőségeket, de jelenleg nincsenek ilyen terveink. Mi vagyunk az egyetlen szervezet, amely az immunitás (AMIR és CMIR) mindkét szintjével foglalkozunk - ha az egyikre szelektál valaki, akkor elnyomja a másikat, így ez a kérdés az, amit tovább szeretnénk fejleszteni.

Forrás: Lucas Sjosstrom (2016): 5 minutes with…Paul Krueger, Semex director of sales and business development, USA. Dairy Herd Management, 2016. Január 40.o.