Április 16. Csongor névnapja van

5820 Mezőhegyes, Külterület 0646/15 hrsz. Tel.: +36 68 566-200 & Mobil: +36 30/337-7650 info@semex.hu



IMMUNITY+, segítség az egészségesebb, jövedelmezőbb tehenek tenyésztésében

A működés sikeressége szempontjából tejtermelőként a genetika, a technológia és a marketing élvonalában szerepelni sarkalatos jelentőségű. A mai világban a tömegből való kitűnés képessége jelentheti a profitabilitás vagy az eladósodás közti különbséget, legyen szó akár a legmagasabb GTPI indexű bikák kizárólagos használatáról, robotok üzembe helyezéséről vagy a lehető legjobb árak elérése érdekében folytatott eltérő tej marketingről.
Képzeljünk el egy olyan management eszközt, amelyért nem kell felárat fizetni, és ami segít a legnagyobb egészségügyi problémák közül néhányat visszaszorítani az állományban, legyen szó akár tüdőgyulladásról, hasmenésről, tőgygyulladásról vagy éppen a magzatburok visszamaradásról. E management eszköz használatához mindössze annyit kell tennünk, hogy állatainkat ugyanúgy termékenyítjük, mint ahogyan azt minden más napon tennénk kivéve, hogy a szalma a Semex egy Immunity+ apaállatától származó spermájával van megtöltve. A betegségekkel szemben ellenálló genetika és a határozottabb immunválasz nem valamiféle jövőbeli „New Age-es” ötlet, hanem olyan management eszköz, amelynek kézzel fogható eredményeit már Észak-Amerika szerte látják a tenyésztők.

Hol kezdődött mindez

Az elmúlt 22 évben Dr. Bonnie Mallard a Guelph-i Egyetem kutatója a Semex-szel együttműködve bebizonyította, hogy az immunválasz genetikailag meghatározott, tehát szelekciós úton fejleszthető az állományok természetes védekező rendszere. A kutató és csapata kifejlesztették a gyakorlatban is használt módszert, mellyel az állat élete során egyszer elvégzett egyszerű vér- és bőrteszt révén azonosíthatóak a különböző vírusos és bakteriális betegségekre bizonyítottan nagyobb immunválaszt adó egyedek (HIGH IMMUN RESPONSE – HIR). A HIR állatok esetében kettő-négyszer kevesebb a betegségek előfordulási gyakorisága, ritkábban betegszenek meg, nagyobb a vakcinákra adott immunválaszuk, jobb minőségű kolosztrumot állítanak elő és mindennek köszönhetően körükben kisebb a selejtezés aránya.

A Semex megjelent a piacon a HIR technológiával

A Semex és Dr. Mallard valamint munkatársai között kötött együttműködés keretében az Immunity+ bikák forgalmazásával 2012-ben a tenyésztők számára is elérhető formában került a piacra a HIR technológia. A Semex Alliance az egyetlen mesterséges termékenyítő állomás, amely jogosult a szabadalmaztatott technológia használatával a HIR bikák azonosítására.
„Ügyfeleink világszerte egyszerű, genetikai választ keresnek az állatállomány egészségi állapotának javítására és az Immunity+ bikák használata pontosan ezt nyújtja” - kommentálta Paul Krueger, az Immunity+ globális márkamenedzsere, értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója (Amerikai Egyesült Államok). „20 évnyi kutatás és 100-nál több megjelentetett tudományos közlemény van mögötte, valamint bizonyítottan legalább 4-8%-kal csökkenti a betegségek előfordulási gyakoriságát. A 30%-os öröklődéssel társulva az Immunity+ az egyik legkönnyebben meghozható döntés, amit valaki a teljes állatállomány egészségének javítása érdekében hozhat.”
Bevezetése óta az Immunity+ technológiára helyezi a Semex az egyik legfőbb hangsúlyt az „innovatív genetikai megoldások” részeként. A 2016 decemberi tenyészértékbecslést követően a Semex 18, +2600 gTPI fölötti, valamint 51 +2500 gTPI feletti Immunity+ bikával rendelkezik.
„Valamennyi tejtermelő, legyen kicsi vagy nagyméretű szereplő, problémamentes tehenek tartására törekszik.” - jegyezte meg Paul Krueger. „Első ízben vagyunk képesek azonosítani genetikai összefüggést az immunitással - hogyan reagál az állat a betegségre. Egyetlen más rendelkezésre álló termék vagy megoldás sem képes erre, illetve nem éri el az azonnali hatásokkal járó 30%-os öröklődést. Ez már a születéssel kezdődik, nincs külön várakozás.”
Az Immunity+ bikák bikaparkba való beválasztása olyan egyszerű, mint a tenyésztési céloknak megfelelő bikák kiválasztása, csak a HIR járulékos előnyével. „Az összes holstein bika 15%-a lesz határozottabb immunválaszt adó, és ez a megjelölés nem változik.” - kommentálta Krueger úr. „Ha két bika genomikailag hasonló és megfelel a tenyésztői céloknak, akkor miért ne az Immunity+ bikát választanák a tenyésztők?” - tette fel a kérdést Krueger úr. Ami még megnyerőbb, hogy mindennek nincs külön költsége.

Telepi tapasztalatok

Nate Bennet a delevani (New York állam), 1000 tehenet tartó Schwab Dairy Farm vezetője a gyakorlatban tapasztalt eredményekről számolt be. A Schwab Dairy Farm teljes mértékben a genomikára és az extrém mértékű tejtermelésre koncentrál. „A párosítások közel 100%-a genomikus bikákkal történik. A fennmaradó hányadot értékelődött bikákkal termékenyítjük.” kommentálta Bennet. Ami a termelési szintet illeti a Schwab Dairy Farm nemrégiben döntötte meg a 46 kg-os fejési átlagot.
Az első laktációs tehenek átlagosan 14 061 kg laktációs termeléssel bírnak. Magas termelésük mellett télen átlagosan 67 000- 87 000 közötti szomatikus sejtszám értéket, míg a nyári hőségben a legmagasabb, 110 000 körüli SCC-t mutatnak. „Tartottunk attól, hogy az SCC értékünk meg fog ugrani, de ez soha nem következett be igazán. Az Immunity+ lehetett az oka, hogy nem.” - mondta Nate Bennet. „Azóta használunk Immunity+ bikákat, amióta először bevezették, – jegyezte meg Nate – és jelenleg az általunk használt bikák közel 90%-a Immunity+.” Az Immunity+ megjelölés mellett a párosított bikáknak az alábbi követelményeknek kell megfelelniük: +2500 gTPI vagy efölött, +2,00T (valamennyi küllemi kompozit értéknél), +100 CFP (zsír+fehérje font) és 2,9SCS alatti értékek. „A legkiválóbb 5-10 bikát igyekszünk használni, és ha ezek nem Immunity+ apaállatok, akkor tenyészértékük tekintetében extrém kimagaslónak kell lenniük.” jegyezte meg Bennet úr. Noha a fő profil a nagyüzemi tejtermelés, Bennet elismeri, hogy még mindig a nagyméretű, stílusos teheneket kedveli, emiatt a nagy termelés mellett a kiváló küllemi adottságú bikákat keresi.

„Az Immunity+ nem egy varázspálca, hanem olyan gazdálkodási eszköz, amit az állatállományunk immunitásának javítására használhatok, mely lehetővé teszi számomra, hogy a telepi élet más részeire fókuszáljak.”

Amikor az Immunity+ bikáktól megszülettek az első borjak, azonnal észlelte az immunválaszukban jelentkező különbséget. „Valamilyen légzőszervi probléma vagy hasmenés elkezdődött az egyik soron, majd megállt középen, átugrott néhány borjút, majd elindult vissza.” idézte fel Bennet. „Amikor a Semex kérésére elkezdtem nyomon követni a borjaink kezelését, kiderült, hogy azok a borjak, amelyek nem betegedtek meg, mindig Immunity+ borjak voltak.”
Nate Bennet látja ennek a nagy előnyét, amikor a légzőszervi betegségekről van szó a csoportosan istállóban tartott üszői esetén. „Télen, az üszőkarámjaink a fedett istállóban akár 50%-kal is túlzsúfoltak lehetnek. Az elmúlt évben csupán 3 egyedet kezeltünk tüdőgyulladással, ami a múlthoz képest hatalmas mértékű csökkenés.” Azt is megfigyelték, hogy az Immunity+ apaállatoktól származó üszők kolosztruma jobb minőségű.
A tejelő állatállományban bizonyos Immunity+ bikáktól származó üszők igazán kimagaslóak. „Sokat használtuk Facebookot, amikor először megjelent, és azóta sem csalódtunk.” - mondta Bennet. 44 Facebook üszőjének átlaga 92.000 SCC és 17.690 kg első laktációs átlagtermelés. Ezen túlmenően Numero Uno, noha egyesek megkérdőjelezik a termelési értékét, felülmúlta az állatállomány kétéves átlagát. Jóllehet, jelenleg csak hat lánya termel, de a legmagasabb laktációs átlag értéke 17.237 kg, a legalacsonyabb kettő átlaga pedig 11.113 kg.
Doorman egy másik olyan bika, melynek lányai teljesítményére kiváncsi. „21 üsző ellése esedékes egy hónapon belül, és soha nem volt beteg Doorman borjúnk. A küllemi tulajdonságok tekintetében extrémnek számítanak és igen nagy erősségel is rendelkeznek.” Doorman fia, Doorsopen, ugyancsak Immunity+ bika és a Bennet által használt első 60 adag 47%-os termékenyülési eredménnyel bírt.

Forrás: Julie Ashton (2015): IMMUNITY+ SIRES Helping breed healthier, more profitable cows. Dairy Management, 2015. december 12-13. o.